Hallarna

DN skriver idag om planerna för Les Halles. Les Halles var den klassiska marknaden i centrala Paris, vars livliga kommers och folkliv skildrats av Émile Zola.



Under de funktionalistiska "saneringarna" av staden på 60-70-talen revs hallarna (1971) och ersattes med en park och en galleria i en grop. Ingreppet i det som kallats "Paris mage" ledde till stora protester och kom att bli början till slutet på den stora stadsskövlingen.



Les Halles blev inte det spegelblanka konsumtionsparadis som arkitekterna tänkt sig utan förslummades stegvis och den enda kommers som blomstrade var narkotikahandeln. Arkitekten Léon Krier, en av nyurbanismens förgrundgestalter och mannen bakom Poundbury, ritade redan 1979 ett förslag till ombyggnad av Les Halles.



Nu har man till slut gjort slag i saken och genomfört en tävling om en ny utformning av platsen. Många stora namn deltog. Rem Koolhaas lämnade ett förslag med glaskoner i neon. Det skulle säkert ha blivit en intressant plats...



Vann gjorde David Mangin. Mangins förslag går i korthet ut på att hänga ett gigantiskt tak över den nuvarande gropen och sedan använda resten av ytan som en jättelik gräsmatta. Taket modifierades sedan av Berger & Anziutti.



Mycket snillrikt. Är det något man vill se när man åker till Paris så är det ju en jättelik gräsmatta. Mangins förslag har hyllats på längden och tvären. Personligen föredrar jag nog Kriers plan. Eller varför inte originalet?



Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Inte ens Parisarna får slippa den menlösa gräsmattan...

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med dig. Förslaget verkar meningslöst. Ska det förresten finnas människor i Hallarna? Det enda som sägs om mänsklig verksamhet i DN är ju att man ska nå "ett nedsänkt atrium ... via en reptillik kluven tunga av rulltrapor eller tar sig över likt en djup ravin via två krökta smala gångbroar."

    Är det bara jag, eller låter det helt fasansfullt?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes